Kinjer-OLS

Het Kinjer-OLS is voor het eerst georganiseerd in 2005 bij Sint-Joris Wessem onder impuls van programmamaker Peter Joosten uit Kessel, bekend van het jeugd tv-programma de “Kinjerkraom”. Sinds 2005 is het initiatief uitgegroeid tot een groot evenement waarbij kinderen kennismaken met de schutterswereld.

Schutterijen en scholen werken samen om 10-, 11- en 12-jarigen uit te leggen wat schutterijen doen en waar het schutterswezen voor staat. Het Kinjer-OLS heeft als doel om kinderen te laten kennismaken met de schutterswereld, dat een onderdeel is van ons cultureel erfgoed. Door het Kinjer-OLS in te richten zoals een écht OLS leren kinderen de schutterij en haar eeuwenoude tradities en gebruiken kennen.

Op de laatste dinsdag of donderdag van het schooljaar, afhankelijk van de vakanties in België en Nederland, wordt het Kinjer-OLS georganiseerd. Het is het kleine broertje van het OLS met een optocht, terreinwedstrijden en een schietwedstrijd. De schoolschutterij die in alle disciplines het grootst aantal punten behaald, wint het Ummeke.

Het Ummeke

Net zoals de grote broer het OLS “d’n Um” heeft, heeft ook het Kinjer-OLS zijn eigen wisseltrofee: “Het Ummeke”. Dit bronzen beeldje werd in 2007 ontworpen door beeldend kunstenaar Pierre Habets in nauw overleg met de kinderen van de basisscholen de Bongerd uit Nederweert (N) en Helibel uit Sint-Huibrechts-Lille (B).

Het beeldje stelt een koningspaar voor, waar de koning zijn schouder leent om de zware buks te dragen en de koningin het schot lost. De koning juicht en steekt zijn beide armen met gebolde handen van blijdschap in de lucht.  Ook qua gewicht hoeft het Ummeke niet onder te doen want met zijn 20 kilo is hij ongeveer even zwaar als “d’n Um”.

Het Ummeke wordt aan het einde van de middag op het Kinjer-OLS uitgereikt aan de schoolschutterij met het hoogst aantal punten in de wedstrijden die op het Kinjer-OLS worden gehouden.

Wedstrijden

Net als op een ander schuttersfeest of OLS worden de schoolschutterijen beoordeeld: juryleden geven punten voor het knapste vaandel, de beste houding en het mooiste bordje.  En natuurlijk is er een schietwedstrijd! Maar bovenal houden wij de Olympische leuze “Deelnemen is belangrijker dan winnen” in gedachte. Want de bedoeling van het Kinjer-OLS is om van deze dag voor de jeugd één groot feest te maken.

Eén speciale wedstrijd willen wij hier even verder toelichten: de yell.  Dit is apart onderdeel van het Kinjer-OLS. Voor de hoofdtribune tijdens de optocht houdt de schoolschutterij halt.  De commandant geeft dan zijn schutterij de opdracht gezamenlijk de yell ten gehore te brengen. Deze yell is een soort slogan voor de school die door de kinderen in de klas is bedacht.

In alles wordt belang gehecht aan de inbreng van het kind: met zelfgemaakte muziekinstrumenten en geknutselde hoeden marcheren de kinderen trots door het dorp en kunnen de vele toeschouwers van het Kinjer-OLS hen bewonderen en toejuichen.

Spelend leren

Deelname aan het Kinjer-OLS is een project waar op een ervaringsgerichte manier zowel wordt gewerkt rond kennis, vaardigheden als attitude. Waarom waren er vroeger schutterijen? Wat is een bieleman? Welke taak hebben marketentsters?

De voorbereiding naar het Kinjer-OLS kan worden opgenomen in de lessen muziek, aardrijkskunde, geschiedenis, cultuur en maatschappij en sociale vorming (waarden en normen).

Om kinderen met de klas of de schutterij het schutterswezen te laten ontdekken, is in het Limburgs Schutterij Museum een aparte activiteit Sjöttesjool opgezet.  Kinderen kunnen daar op een levensechte manier in de leer gaan. Al het materiaal is aanwezig voor enkele boeiende uren.

Samenwerking tussen school en schutterij

Scholen dragen de voorbereidingen voor een Kinjer-OLS niet alleen: de medewerking van een (plaatselijke) schutterij is een “must”.  Indien dit niet mogelijk is, zoekt de werkgroep Kinjer-OLS voor de school een schutterij in de omgeving. In overleg met de leerkrachten komen leden van die schutterij in de klas les geven: van de geschiedenis van de schutterijen en het OLS tot de gebruiken die zij vandaag nog in ere houden.  Deze schutters zullen samen met de leerkrachten de kinderen begeleiden: van de voorbereidingsfase tot die spannende dag van Kinjer-OLS eindelijk is aangebroken.

Een groot aantal voorbereidingsactiviteiten kan tijdens de reguliere lessen op school plaatsvinden.  Enkele voorbeelden: in de muzieklessen kan men het Limburgs volkslied aanleren, in de gymnastieklessen leren de kinderen marcheren en in de handvaardigheidlessen kunnen uniformen, trommels, het vaandel en het bordje ontworpen en gemaakt worden.

Op deze manier kunnen de kinderen enthousiast en goed voorbereid naar het Kinjer-OLS gaan.

Wanneer

Het Kinjer-OLS wordt georganiseerd op de dinsdag vóór het Oud-Limburgs Schuttersfeest. Valt deze dinsdag in de één of twee dagen voor de start van de schoolvakantie in België of Nederland, dan zal het Kinjer-OLS georganiseerd worden op de tweede donderdag voor het Oud-Limburgs Schuttersfeest. In Vlaanderen start de zomervakantie altijd op 1 juli.

Organisatoren OLS

Het Kinjer-OLS wordt jaarlijks georganiseerd, telkens door de schutterij die het Oud Limburgs Schuttersfeest heeft gewonnen.

Het programma dat die dag ongeveer zal volgen kunt u hier inzien (gegevens van het OLS 2023 Born).

Hieronder worden de organisatoren opgesomd.  Het aangegeven jaartal is het jaar waarin het Oud-Limburgs Schuttersfeest werd georganiseerd door de genoemde schutterij. Dit betekent dat die schutterij het jaar ervoor winnaar was van het Oud-Limburgs Schuttersfeest.

Jaar en plaats organisatie: Winnaar Ummeke

2005 – Sint-Joris Wessem: BS. De Sjans Roggel

2006 – Sint Catharina Stramproy: BS. De Firtel Stramproy

2007- Sint Anthonius Nederweert: BS. De Kerneel Nederweert

2008 – Sint-Dionysius Opoeteren: Hink Stap Sprong Opoeteren

2009 – Sint Sebastianus Neer: BS. St. Joseph Beringe

2010 – Sint Jan Grubbenvorst: BS. Meuleveld Horst

2011 – Sint-Elisabeth Stokkem: BS. De Liaan Helden

2012 – Sint-Harlindis&Relindis Ellikom: BS. ‘t Spick Beesel

2013 – Sint Anthonius Stramproy: BS. De Kwir Neer

2014 – Eendracht Grevenbicht/Papenhoven: BS. ‘t Kempke St. Odiliënberg

2015 – Sint Urbanus Maasniel: BS. De Kwir Neer

2016 – Sint-Monulphus&Gondulphus Maasmechelen: De Driehoek Bocholt

2017 – Sint Johannes&Clemens Merkelbeek: BS. St. Jozef Merkelbeek

2018 – Sint Servatius Raam: Sint Dionysius Schinnen

2019 – Sint Sebastianus Sevenum: BS. De Kwir Neer

2020 – 2021 geen vanwege uitbraak coronavirus COVID-19

Jaar en plaats organisatie
2022 – Sint Willibrordus Meijel
2023 – Sint Martinus Born
2024 – OLS Beekdaelen te Doenrade

Winnaar Kinjer-OLS
De Driehoek Bocholt
BS. De Kingbeek Grevenbicht-Obbicht
De Kwir Neer

Zin in een spelletje?

Op enkele plaatsen is er verdieping aangebracht aan de inhoud van deze website.
Deze aanvulling kan gelezen worden door ‘>’ van de 2 grijze blokjes aan te klikken, zoals hier aan de rechterkant is weergegeven.

De website WijSchutterij is geïnitieerd door de OLS Federatie met behulp van Cultuurpad en Provincie Limburg.
Deze website wordt gebruikt door scholen bij de invulling van lessen of ter voorbereiding van deelname aan het Kinjer-OLS.

Verdieping

Door ‘<' van de 2 grijze blokjes aan te klikken, keer je terug naar de oorspronkelijke tekst.

Deze verdieping is aangebracht voor volwassenen die meer willen weten over bepaalde onderwerpen.

De website WijSchutterij is geïnitieerd door de OLS Federatie met behulp van Cultuurpad en Provincie Limburg.
Deze website wordt gebruikt door scholen bij de invulling van lessen of ter voorbereiding van deelname aan het Kinjer-OLS.

feedback_mix.png